Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Meest gezochte onderwerpen

Medewerkersblog

“We maken samen een betere wereld. Dat geeft echt zingeving aan mijn baan.”

Stephan Mourits werkt sinds 1 april 2023 bij Vermetten als duurzaamheidsadviseur. “Mijn rol is tweeledig,” vertelt Stephan. “Ik ben verantwoordelijk voor het opzetten van onze duurzaamheidsdiensten, zowel intern als extern. Als je je dienstverlening immers goed wilt uitrollen, moet je zelf ook het juiste voorbeeld geven.”

 

Interne duurzaamheidsinitiatieven

Bij Vermetten zijn er diverse duurzaamheidsinitiatieven gaande. Stephan legt uit: “We streven ernaar om B-Corp gecertificeerd te worden, wat betekent dat we worden erkend als een bedrijf dat zich inzet voor een betere wereld. Als we dit halen, zouden we het derde accountantskantoor in Nederland zijn met deze certificering en het enige in het zuiden. Dit is een belangrijke stap voor ons.” Daarnaast werkt Vermetten aan een duurzaamheidsverslag volgens de CSRD-wetgeving. Deze Europese wetgeving verplicht grote ondernemingen om hun duurzaamheidsbeleid te rapporteren. “Hoewel wij zelf niet verplicht zijn om dit te doen, willen we het toch serieus nemen en laten zien hoe belangrijk duurzaamheid voor ons is. We hebben drie pijlers geïdentificeerd en 24 datapunten waar we op focussen. Elk punt wordt geanalyseerd en verbeterd,” aldus Stephan.

 

Externe duurzaamheidsdiensten

Extern biedt Vermetten vier belangrijke pijlers aan. Stephan vertelt graag hoe deze pijlers er in het werkveld uitzien. De eerste pijler is compliance. “Hierbij helpen we bedrijven om te voldoen aan wetgeving, zoals de CSRD-wetgeving,” vertelt Stephan. “De tweede pijler zijn certificeringen, zoals B-Corp, de CO2 prestatieladder en de MVO prestatieladder. Doordat wij hier intern ook veel mee bezig zijn, kunnen we onze eigen ervaringen gebruiken om bedrijven beter te ondersteunen.” De derde pijler is strategie en waarde creatie. “We kijken hoe we bedrijven toekomstbestendig kunnen maken en helpen hen inspelen op ontwikkelingen.” De vierde pijler richt zich op transformatie en verbinding. “Hierbij gaan we echt de verbinding aan met onze klanten en relaties. Door inspiratiesessies en academies leren we hen over duurzaamheid en geven we concrete handvatten om hiermee aan de slag te gaan.”

 

Een intrinsieke passie voor duurzaamheid

Wat Stephan het leukst vindt aan zijn functie? “Het aangaan van een nieuwe uitdaging. Vermetten had nog geen duurzaamheidstak in deze vorm. Het is heel gaaf om deze dienst zo te zien groeien. Vorig jaar ben ik alleen begonnen en nu starten we op maandag de dag met acht collega’s.” Stephan geniet ervan om bedrijven van binnen te zien en altijd naar passende oplossingen te zoeken. Duurzaamheid is voor hem persoonlijk ook erg belangrijk. “Ik heb twee kleine kinderen en probeer zoveel mogelijk tweedehands te kopen en wasbare luiers te gebruiken. Zoveel moeite kost het niet om het iets anders aan te pakken. En met die kleine aanpassingen kun je een groot verschil maken. En zo is het ook met bedrijven,” zegt hij enthousiast. “We maken samen een betere wereld. Dat geeft echt zingeving aan mijn baan.”

 

Skillset combineren met passie

Voordat hij bij Vermetten kwam, werkte Stephan als business controller bij een snoepjesfabriek, waar hij in aanraking kwam met duurzaamheid. “Door een project over de CSRD-wetgeving ontdekte ik hoe leuk ik het vond om mijn financiële vaardigheden te combineren met duurzaamheid,” vertelt Stephan. “Ik kon mijn eigen skillset combineren met iets dat ik heel belangrijk vind. Ik vond het zo leuk dat ik een oud-collega belde, Niels van Raak. Niels werkte toen al bij Vermetten als managing partner advisory. Via hem ben ik bij Vermetten terecht gekomen.” Dat proces verliep erg snel. “Op dinsdagavond had ik Niels aan de lijn, en de volgende ochtend zat ik al aan de directietafel. Donderdag was alles rond. De snelheid en duidelijkheid spraken me aan,” herinnert hij zich.

 

Duurzaamheid als kern van de toekomst

Stephan hoopt dat Vermetten binnenkort veel bekender staat als een duurzaam bedrijf. “Volgens mij zijn er vier redenen om aan duurzaamheid te doen: wetgeving, intrinsieke motivatie, euro’s en talent behouden en aantrekken. Medewerkers vinden dat namelijk steeds belangrijker. Mijn ambitie is dat nieuwe klanten en collega’s naar ons komen, omdat we het zo goed doen op het gebied van duurzaamheid. Dat zou ik echt fantastisch vinden,” zegt hij met een glimlach. Vermetten is al goed op weg, vertelt Stephan trots: “Zo hebben we laatst de Yuki Sustainability Award gewonnen!” Met zijn passie en toewijding draagt Stephan Mourits bij aan een duurzamere toekomst voor Vermetten en zijn klanten. “Wat ik hoop is dat mensen mij benaderen als het niet snel genoeg gaat of als ze vragen hebben. Dus aarzel zeker niet om contact met mij op te nemen!”

 

Heb jij ook een passie voor duurzaamheid en wil jij elke dag werken aan een betere toekomst? Bekijk onze vacatures en wie weet sluit jij je binnenkort aan bij het team van Stephan!

Overzicht