Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Meest gezochte onderwerpen

Medewerkersblog

“Je mag je visie delen. Zonder gedoe, er wordt echt naar je geluisterd.”

Het secretariaat is het visitekaartje van Vermetten | accountants en adviseurs. Het is dé plek waar klanten en collega’s een warm welkom krijgen. In Etten-Leur krijgen ze dat van Anouk van den Heuvel-Borghouts. Zij begroet daar iedereen die binnenkomt, samen met collega Mirjam. En buiten dat doet ze nog veel meer!

 

Binnenkomen was als een warm bad

Anouk werkt pas sinds begin dit jaar bij Vermetten, maar ondanks dat voelt ze zich al helemaal thuis. Ze vertelt: “Via een collega ben ik hier binnengekomen. Hij vond dat ik erg goed in dit team zou passen, en wat bleek: hij had gelijk!” Anouk had via haar collega al een beeld gekregen van Vermetten. Een erg positief beeld. Maar dan is het natuurlijk altijd afwachten of dit beeld ook echt klopt met de realiteit. Gelukkig was dat in dit geval zeker zo. “Binnenkomen bij Vermetten was als een warm bad. Ik werd erg fijn ontvangen door mijn collega’s. Elk bedrijf kan zich aan je verkopen, maar dat beeld dat vooraf geschetst was klopte in dit geval echt. Ik kreeg hier de energie en motivatie weer terug die ik bij mijn vorige baan was verloren. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn beslissing!”

Altijd ruimte voor ontwikkeling

Anouk zat al langer in dit vak en werkte hiervoor in dezelfde branche. Toch merkte ze al snel dat Vermetten heel anders was, in positieve zin. “Vermetten loopt voorop op het gebied van digitalisering. De medewerkers worden gemotiveerd om mee te denken, jezelf te ontwikkelen en nieuwe dingen aan te pakken. Dat heeft een positieve uitwerking op de motivatie en betrokkenheid. Zo word je aangemoedigd om trainingen te volgen. Dit komt niet alleen ons als medewerkers ten goede, maar natuurlijk ook het bedrijf als geheel.”

Iedere dag is anders

Op het secretariaat is geen dag hetzelfde. En eigenlijk vindt ze dat een van de leukste dingen aan haar werk. Anouk: “Elke dag ziet er anders uit. Je weet nooit van tevoren wat je die dag gaat doen en wat er tussendoor komt. Dat maakt het werk heel leuk. Om het overzicht te houden, stel ik prioriteiten. Ik krijg hier de vrijheid om mijn dag zelf in te delen. Samen met mijn collega maken we onze eigen planning en dat werkt erg prettig.”  

Iedereen staat voor elkaar klaar

Anouk werkt samen met Mirjam van Heesch bij het secretariaat. “Het is heel fijn om dit werk met z’n tweeën te doen. We zijn goed op elkaar ingespeeld en kunnen elkaar aanvullen. We hebben allebei een groot verantwoordelijkheidsgevoel. En als we ergens tegen aanlopen, kunnen we altijd even sparren. Het is prettig om die verantwoordelijkheid te kunnen delen.” En die delen ze niet alleen met elkaar, maar met het hele bedrijf. “Als wij de telefoon niet op kunnen nemen, dan werken we samen met andere vestigingen van Vermetten. En onze collega’s vangen ook wel eens klanten op wanneer wij weg zijn. We staan allemaal voor elkaar klaar en dat voelt goed!”

Een clean desk, maar dan in het hoofd

Een geslaagde dag betekent voor Anouk dat ze klanten en collega’s heeft kunnen helpen en werk uit handen heeft genomen. Dat, samen met het goed ontvangen van mensen, geeft voor haar voldoening. Ook vindt ze het fijn als ze taken af kan strepen. En de taken die niet af zijn? Die schrijft ze op. “Ondanks dat het werk nooit af is, sluit ik de dag eigenlijk altijd goed af. Het is voor mijzelf belangrijk om de zaken te noteren die ik nog moet doen, voordat ik naar huis ga. Zo zet ik alles uit mijn hoofd en kan ik er de volgende dag mee verder. Een clean desk, maar dan in mijn hoofd!”

Met elkaar maak je het verschil

“Het is mooi om te zien hoe de waarden van Vermetten allemaal op een andere manier terugkomen bij mij en mijn collega’s: deskundig, daadkrachtig, doeltreffend en zonder gedoe.” Anouk spreekt ‘zonder gedoe’ het meeste aan. Ze deelt haar ervaring: “In mijn functie heb je veel met werkprocessen en procedures te maken, maar als je denkt dat het efficiënter kan, dan mag je je visie delen. Zonder gedoe, er wordt echt naar je geluisterd. Zo kan ik bepaalde processen ook verbeteren door mijn mening te geven. Iedereen denkt daarin mee. Met elkaar maak je echt het verschil.”

Het begint bij een open houding en spontaniteit

“Ik denk dat je in dit vak veel bereikt met een open houding en spontaniteit. Dat zijn twee sterke punten die in het secretariaat erg belangrijk zijn. Je bent toch het eerste aanspreekpunt. Voor klanten begint het bij ons.” Met deze sociale skills kom je dus een heel eind! Maar wat als je nieuw bent in dit vak? Anouk: “Ik denk dat deze eigenschappen deels wel in je karakter zitten, maar je kunt ze ook zeker ontwikkelen. Door ervaring op te doen word je daar vanzelf beter in. Ik was vroeger ook niet zo vol energie en spontaan als nu. Dat leer je allemaal. Geef jezelf die kans.”

Blijf jezelf en doe ervaring op

Ze geeft nog een laatste tip mee aan iedereen die ook in het secretariaat werkt of wil werken: “Ik denk dat je jezelf niet moet veranderen omdat een onderneming anders is dan jij. Je eigen kwaliteiten moeten bij het bedrijf en de functie passen. Blijf jezelf en doe ervaring op, dat zal je heel ver brengen.” En dat is eigenlijk geweldig advies voor iedere functie.